Blog

Benlerden Kurtulma Yolları Nelerdir?

Benler, melanosit denilen deriye rengini veren pigmenti üreten hücrelerin kümeleşmesi sonucu belirgin hale gelerek meydana gelen oluşumlardır. Vücudun her yerinde görülebilmekle birlikte farklı şekillerde ve renklerde olabilirler. Benlerin oluşumunda genetik faktör en önemli kriterdir ancak her yaşta ben oluşumu görülebilmektedir.

Benlerden bazıları büyük ve rahatsız edici iken bazıları gözle görülemeyecek kadar ufak ve belirsizdir. Yüzümüzde çok sayıda bulunan küçük ve siyah benler bunlardandır. Ancak benler vücudun herhangi bir yerinde çok değişik görünümlerde ortaya çıkabilirler. Deri renginde, pembemsi, kahverengi, kırmızı ve hatta siyah renkte olabilirler. Form olarak da oval, yuvarlak, kabarık, düz olabilir bazılarının üzerinde de kıl oluşmuş olabilir. İşte benler ne kadar koyu renkte ve form olarak belirgin ise o kadar rahatsız edici olur ve kişiler benlerden kurtulma yolları ararlar.

Benlerinden kurtulmak isteyen hastalar öncelikle benlerinin iyi huylu veya kötü huylu olup olmadığını tahlil ettirmelidir. İşte bu noktada mutlaka bir estetik cerrah konsültasyonu şarttır. Benlerin önceden tetkik edilmesi ile iyi ya da kotu huylu olduğu belirlenir ve buna göre bir prosedür planlanır. Cerrahi olarak ben alma operasyonu yapıldığında çıkarılan doku mutlaka patolojiye gönderilmeli ve sonucundan emin olunmalıdır. Bu sayede ileride yaşanacak olası kötü sonuçların önüne geçilebilir. Esasında sıradan benler çok nadiren kanserleşirler ancak Melanom ya da “Malign Melanom” adı verilen ve hayatı tehdit eden deri kanserleri bazı ben tiplerine çok benzerler ve bu benzerlik görüldüğünde hiç bir risk alınmamalı, hemen patolojiye gönderilmelidir.

Dolayısıyla halk arasında “Bıçak değen ben kanser olur” düşüncesi tamamen yanlıştır. Aksine yapısal olarak riskli benler çıkarılmaz ise hasta deri kanserine varan kötü sonuçlarla karşılaşabilir. Peki ben ve bene benzeyen melonumu nasıl teşhis edebilirsiniz?

Ben form olarak homojen değilse; bir yarısı diğer yarısına benzemiyor ise,
Boyutları büyükse ve kabarıksa ( Çapı 7 mm’den büyük ise),
Farklı renkler barındırıyorsa yani renk homojenliği yoksa,
Girintili çıkıntılı ise ve kabartılar bulunuyorsa mutlaka uzman bir hekime başvurmalısınız.
Bu sebeple benler basit görünen ancak çok riskli oluşumlardır ve tedavisi kesinlikle evde yapılan yöntemlerle yapılamaz. Ben tedavisinde lazer, yakma veya cerrahi eksizyon yöntemleri kullanılmalıdır. En doğru yöntemi benin analizini yaptıktan sonra doktorunuz karar verecektir. Yanlışlıkla koparılan ve kesilen benlerin kanserleşmesi beklenmese de bilinçli olarak bu tip yanlış uygulamalar yapılmamalı, kazara böyle bir durumla karşılaşıldıysa da mutlaka doktorunuza başvurmanız gerekmektedir.

Uzman estetik cerrah tarafından yapılan cerrahi ben alma operasyonu en risksiz ve en çok tavsiye edilen yöntemdir. Profesyonel anlamda uygun genişlik ve derinlikte yapılır ve hastanın yara iyileşmesine de bağlı olarak hemen hemen hiç iz kalmadan tamamlanır. Operasyon lokal anestezi altında yaklaşık 10/15 dk. sürer.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir